Nederland ontkent de oliecrisis

 

Deze titel is in boekvorm helaas uitverkocht. U kunt het boek nog wel downloaden als e-book.

De zomer van 2008 vormde een keerpunt in onze geschiedenis. Mede door toedoen van de oplopende olieprijs vanaf 2000, belandde de westerse wereld in een economische recessie. Een langdurig lage prijs van olie zal het economisch herstel bevorderen, maar in plaats daarvan neemt de prijs inmiddels gestaag toe. De tijd van goedkope olie is voorgoed voorbij. Hierdoor riskeren westerse economieën geen dubbele dip, maar een economische WWW-crisis. Een periode waarin economische krimp en herstel elkaar langdurig afwisselen.

Dit boek gaat in op de discussie of er sprake is van een piek in de oliewinning en wat hier onder moet worden verstaan. Het laat zien dat de prijs van olie alleen maar kan toenemen, zolang er geen alternatief voor olie bestaat. Daarbij moet in ogenschouw worden genomen dat alternatieve energie niet direct een alternatief is voor olie als transporteerbare brandstof.

Discussie over windmolens, zonnecollectoren, kolencentrales of kernenergie ter behoud van de energiezekerheid is zinloos wanneer de gebruikers van olie gerelateerde brandstoffen buiten beschouwing blijven. De luchtvaart, de scheepvaart en het (inter)nationale vrachtverkeer over de weg hebben niets aan uitbreiding van de productiecapaciteit van elektrische stroom. Al het verkeer is afhankelijk van aardolie.

Toegespitst op de auto laat het boek zien dat de automobilist voortdurend minder voor brandstof heeft hoeven te betalen. Daardoor is onze samenleving afhankelijk geworden van goedkope automobiliteit. Door de oplopende olieprijs zal het algemene gebruik van de auto in onze samenleving onbetaalbaar worden voor met name lagere inkomensgroepen.

Dit boek is gratis te downloaden als e-book
U krijgt het e-book gratis in ruil voor een Tweet.

 

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten rondom deze publicatie? Meldt u zich dan nu aan voor de nieuwsbrief of stuur een e-mail naar info@vincentvandervinne.nl

Voeg toe!
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • NuJIJ
 • Reddit
 • RSS