Lesboek Multifunctionele Landbouw voor het MBO

onderwijsmoduleIn opdracht van de Groene Kennis Coöperatie, in samenwerking met Hogeschool Has Den Bosch en de Taskforce Multifunctionele Landbouw ontwikkelde Uitgeverij Siemes het Lesboek Multifunctionele Landbouw voor het MBO.

Voor deze uitgave verzorgde zij ondersteuning bij het schrijven, het afnemen van interviews en begeleide het volledige uitgeeftraject, inclusief het aansturen van de vormgever en drukker. Uitgeverij Siemes verzorgde tevens de persberichten en nam een deel van de promotie op zich.

Multifunctionele Landbouw voor het MBO

Multifunctionele ondernemers worden steeds jonger. Zijn het van oorsprong vooral ervaren boeren die na jaren landbouw er graag wat anders bij willen doen, nu zijn er enthousiaste jonge boeren die direct na hun opleiding aan de slag willen met een zorgboerderij of natuurcamping. Hoog tijd dus voor agrarische scholen om aandacht te besteden aan deze groeiende sector. Samen met hogeschool HAS Den Bosch heeft het GKC een lesmethode ontwikkeld voor agrarische MBO-studenten. Op 19 mei, tijdens de ‘Onderwijsdag multifunctionele landbouw’ in Oldebroek zal het nieuwe lesboek worden gepresenteerd.

Cherralyn (20) is op de boerderij van haar ouders een professioneel wellness center begonnen. Erik (24) neemt het melkveebedrijf met de minicamping over van zijn ouders. Marijke (23) maakt zelf kaas en verkoopt deze in haar eigen boerderijwinkel.
Multifunctionele landbouw wordt steeds populairder onder jonge agrariërs. Werken in de buitenlucht op een mooi bedrijf in een groen landschap, maar wel met mensen om je heen, is voor velen de perfecte combinatie. Maar multifunctionele landbouw vergt meer van een ondernemer dan alleen agrarische kennis. Een jonge boer met multifunctionele ambities moet verschillende keuzes en afwegingen maken. Daar is andere kennis voor nodig.

Deelsectoren

Het GKC ontwikkelde daarom samen met Marjo Baeten en Marleen Warnaar van de HAS Hogeschool in Den Bosch een lesboek voor agrarische MBO-leerlingen. In het boek worden theorie en opdrachten afgewisseld met praktijkverhalen en excursies. Het gaat in op de zes deelsectoren van de multifunctionele landbouw – zorg, educatie, kinderopvang, streekproducten, recreatie en natuurbeheer – en helpt de leerling op weg naar het vinden van een passende sector voor hem of haar. Zelfreflectie – heb ik de kwaliteiten voor deze tak van sport – en helder analyseren – wat zijn succesfactoren voor mijn bedrijf – zijn belangrijke onderdelen van de lesmethode.

Het lesboek is hier  te downloaden. Voor onderwijsinstellingen is de publicatie in boekvorm te bestellen via AOC Friesland.

Voeg toe!
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • NuJIJ
 • Reddit
 • RSS

Tags: , , , , , , , , , , , ,